Duurzaam bouwen met hout
 Home    Duurzaam bouwen met hout

Duurzaam bouwen met hout is onze basis. Onze ontwerpfilosofie draait om comfortabel en energieneutraal wonen, met een focus op duurzaam bouwen. Biophilic Design voor een gezond leefklimaat. We passen ecologische materialen toe voor een gezond leefklimaat voor u als bewoner!

Finnhouse: ecologische & duurzame materialen

Een Finnhouse® woning met hout als bouwmateriaal is ecologisch zeer verantwoord. Ons hout komt voornamelijk uit Finland waar de houtproductie op een zeer duurzame wijze plaatsvindt.

In de 60 tot 80 jaar die bomen nodig hebben om te groeien, neemt het hout CO2 op uit de lucht. Daarmee heeft hout, nog voor dat het huis gebouwd is, al een voorsprong op alternatieve bouwmaterialen. Mocht het huis ooit afgebroken worden, dan kan het zeer duurzaam worden gerecycled. Houten woningen zijn dus nagenoeg niet milieubelastend in productie, gebruik- en afvalfase. Bovendien groeit hout, en is het daarmee één van de weinige producten van een woning die niet milieubelastend is.

Sterke Nordic Spruce als duurzaam constructiemateriaal

Wij passen vuren hout toe van de Nordic Spruce (sparrenboom). Dit beschikt door zijn hoge vezeldichtheid over een grote sterkte, waardoor het draagvermogen verbazingwekkend is. Doordat we het hout in ons Paal&Balk systeem verlijmen tot zogenoemde gelamineerde balken, heeft het een uitstekende vormstabiliteit en sterkte. Hierdoor zijn onze balken blijvend nauwkeurig passend en trekvrij en vertonen nauwelijks scheuren. Doordat wij enkel bomen gebruiken tussen de 50 en 80 jaar oud en uit het koude Noord Finland, is de kwaliteit van het hout hoog en is het hout sterk en vormvast.

Duurzame materialen = gezond en comfortabel wonen

Wonen in hout is comfortabel en aangenaam. Hout is het meest natuurlijke en duurzame bouwmateriaal ter wereld. En gelukkig ook het meest ecologisch verantwoorde materiaal. Dat komt door de uitstekende fysische eigenschappen: hout ademt actief, het werkt regulerend op de luchtvochtigheid en isoleert zowel warmte als geluid zeer goed. Dat is comfortabel en uit studies blijkt dat dit een positief effect heeft op de gezondheid. Biophilic Design gaat daar ook op in. Stressreducerend, gezondere ademhaling, minder ziekteverzuim, betere concentratie. Dit zijn allemaal positieve effecten van houten gebouwen die door de wetenschap zijn aangetoond.

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en isoleert tien keer beter dan steen. Doordat we de wanden damp-open bouwen, kan damp uit de woning en is de luchtvochtigheid zeer constant en aangenaam en is het leefklimaat gezond. We gebruiken enkel ecologische isolatiematerialen die damp open zijn, zoals houtvezel, vlas en hennep isolatie. Wonen of werken in hout is gezond voor lichaam en geest.

 
 

Milieubewust bouwen met hout

Finnhouse® gebruikt hout van gerenommeerde fabrikanten uit Finland. We gebruiken alleen oude bomen van 50 tot 80 jaar oud, omdat de opname van CO2 in deze periode het hoogst is en de kwaliteit van deze oude bomen veel beter is.

Finnhouse-karstula-opslag-hout

In Finland is de houtwinning een door de overheid gereguleerde zaak van strenge selectie en zorgvuldig beheer. De Finse wetten en het PEFC keurmerk zijn strenger dan onze Nederlandse FSC keurmerken. In een evenwichtig programma van kappen en herbebossing houdt Finland zijn kostbare houtbezit zorgvuldig in balans. Hiermee garanderen we het behoud van het bos voor de volgende generaties. Finnhouse werkt al sinds 1978 met gelamineerde palen en balken.

Over Finnhouse

In ons meer dan 50-jarige bestaan hebben we meer dan 6000 ontwerpen gemaakt en hebben we meer dan 3000 houten huizen gebouwd. Schuurwoning-bouwen.nl is specifiek gericht op moderne houten schuurwoningen, loftwoningen en bungalows. Ons volledige aanbod van houten woningen, met ook traditionelere ontwerpen, vindt u op www.finnhouse.nl.