Energie neutrale woning bouwen
 Home    Duurzaam bouwen met hout    Energie neutrale woning bouwen

Afhankelijk van uw wensen en budget kunnen we uw schuurwoning, loftwoning of bungalow van zeer energiezuinig tot energieneutraal of zelfs nul-op-de-meter maken. We gaan samen met u zitten om de mogelijkheden voor uw energiezuinige droomhuis in kaart te brengen.

Duurzaam energiezuinig ontwerp

Een energiezuinige woning begint met een goed ontwerp. Tijdens het ontwerpproces krijgt u advies over energiebeperkende mogelijkheden en toepassing van duurzame materialen.

We proberen primair energie te besparen door natuurlijke verwarming of isolatie – en minder door het toepassen van installaties. Onze basiswoningen voldoen aan de huidige BENG norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Wij hebben ons paal- en balksysteem inmiddels verder door ontwikkeld om nog energiezuiniger te zijn. Door een zeer slimme wandopbouw en toepassing van energie opwekkende installaties, kunnen we een laag-energiewoning voor u verzorgen, zodat een energieneutraal huis mogelijk is, of zelfs nul-op-de-meter.

Onze ontwerpen voor een energieneutrale woning maken zoveel mogelijk gebruik van passieve zonne-energie door slim gebruik van grote ramen aan de zonzijde van het huis. We oriënteren leefruimten op het zuiden, zodat de meest gebruikte ruimtes optimaal gebruik maken van de warmte en het licht van de zon. Het ontwerp vormt daarmee een belangrijke duurzaamheidsfactor. Dit bespaart energie voor licht en verwarming.

Finnlamelli Timberkoti pilaripalkki -talot ja timberframe tekniikka

Driedubbel glas zorgt voor maximale isolatie met behoud van lichtinval. We kiezen voor de overige buitenwanden voor een dampopen wandopbouw met warme natuurlijke materialen met hoge isolatiewaarden. De buitenwanden hebben een Rc-waarde van 5,3 tot 6,1. Het dak minimaal Rc 6,3, en de vloer standaard Rc 5. Uiteraard kan er nog beter geïsoleerd worden indien gewenst. Door de toepassing van ecologische materialen voelt de woning dagelijks gezond en behaaglijk aan. We passen grote dakoverstekken toe voor passieve zonnewering en maken de schil van de woning compact, met behoud van het uitzicht. Het leidt samen met energie-efficiënt bouwen en duurzame energieopwekking tot een optimaal resultaat. Uitgebreidere energie opwekkende installaties zorgen voor een laag tot zelfs nul energieverbruikskosten.

3690-Z-vijver-5

Zeer energiezuinig bouwen

Onze manier van bouwen met hout betekent dat het energieverbruik lager is dan dat van een traditionele woning. Het natuurlijk lage energieverbruik is goed voor u, het milieu en uw portemonnee.

Een energiezuinige houten woning vormt een doelstelling die aan de basis staat van al onze ontwerpen. We kiezen daarbij voor een combinatie van hout en bij voorkeur ecologische isolatie. Hout isoleert van nature al 10x beter dan steen. Bovendien geeft ecologische isolatie naast een enorme energiebesparing, ook natuurlijke vochtregulatie en uitstekende geluidsisolatie. Het lagere energieverbruik komt niet alleen door de hoge isolatiewaarde van de schil – dat met Rc-waarden van 5 of 6 en hoger is dan de BENG eisen en het Bouwbesluit. Hout geeft van nature een comfortabel gevoel, waardoor u automatisch minder stookt in een houten woning.

Installaties en energieneutrale opties

Wij raden aan te starten met een goede ecologische isolatieschil van uw energieneutrale woning. Daarna is toepassing van allerlei energiezuinige technische installaties extra effectief.

Aanvullend op de goede isolatie bestaat de basisuitrusting van onze woningen uit een Luchtwarmtepomp installatie met vloerverwarming op de begane grond. Sommige woningen voeren we uit met een aardwarmtepomp.

Voor de wens van een energieneutrale woning kunnen we uw specifieke energieverbruik en uw warmtebehoefte bepalen middels een berekening. Uw elektrisch verbruik compenseren we door het toepassen van zonnepanelen (PV) of PVT panelen, eventueel ingebed in de dakpannen of dakplaten. We proberen deze zo in het ontwerp van uw woning te plaatsen dat ze zo effectief mogelijk energie opwekken maar dat dit niet ten koste gaat van de uitstraling van de woning.

De installaties kiezen en combineren we zorgvuldig om tot een milieuvriendelijk en zuinig huis met een behaaglijk binnenklimaat te komen. Op verzoek kunnen we ook zaken als infrarood verwarming, elektrische glasverwarming of andere innovatieve energiemaatregelen integreren in uw ontwerp.

Het leidingwerk voor alle installaties (elektrotechnisch en werktuigbouwkundig) zijn eenvoudig in onze slimme voorzetwanden te monteren, zodat u vrij bent waar u alles geplaatst wilt hebben en ook later in het proces nog kunt wijzigen.

IMG_0891